Speculaties dat de Federal Reserve nog vóór de reguliere rentevergadering van september een extra renteverlaging zal doorvoeren, zijn de laatste dagen sterk toegenomen. Dit komt vooral door aanzwellende onrust op de beurs, na een tegenvallend banenrapport van juli. Beleggers zijn hierdoor bevreesd geraakt voor een recessie in de VS.

Volgens de CME FedWatch tool – die peilt wat economen denken over komende renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank – rekenen financiële markten erop dat de beleidsrente in september met 0,5 procentpunt wordt verlaagd.

De Fed houdt de beleidsrente al een jaar stabiel tussen de 5,25 procent en 5,5 procent. Zo probeert de centrale bank de hardnekkige inflatie in te tomen. Nu de inflatie grotendeels onder controle is, wordt verwacht dat de centrale bank de rente zal verlagen om de economie te stimuleren en een vertraging van de arbeidsmarkt en de consumentenbestedingen af te wenden.

Het teleurstellend banenrapport over de maand juli en andere macro-economische cijfers wijzen op een afkoeling van de Amerikaanse economie. Hierdoor ontstond er op vrijdag een sell-off, die doorging tot maandag en beurzen wereldwijd diep in het rood deed zakken.

De verhoogde onzekerheid heeft ervoor gezorgd dat sommige analisten zich afvragen of de Fed buitengewone maatregelen gaat nemen en de rente eerder dan verwacht zal verlagen. Maar is dat een realistisch scenario? Business Insider vroegen vijf experts om hun mening.

Desmond Lachman, voormalig adjunct-directeur van het IMF

Lachman vindt dat de Federal Reserve de rente had moeten verlagen tijdens de vergadering van juli, te midden van het groeiende risico van een recessie. Hij zegt echter ook dat een noodverlaging vóór september meer kwaad dan goed zal doen.

"De Fed zou de rente nu in paniek kunnen verlagen, maar dat doen ze alleen als er geen andere optie is. Want als de centrale bank niet denkt dat de VS direct in een recessie afglijdt, dan willen ze uiteraard geen paniek zaaien met een ingrijpende noodmaatregel", aldus Lachman.

"Ik denk dat ze, omdat ze achterlopen op de curve, in september meteen 0,5 procentpunt omlaag moeten gaan in plaats van 0,25 procentpunt."

Jeff Muhlenkamp, fondsmanager van het Muhlenkamp Fund

Muhlenkamp zegt tegen Business Insider dat de Fed niet erg bezig is met hoe de aandelenmarkt presteert en dat het daarom niet waarschijnlijk is dat ze de rente vroegtijdig zullen verlagen.

"Ondanks alle opwinding op de markten, denk ik niet dat de Fed zich al te veel zorgen maakt totdat er iets ernstigs begint door te werken in de reguliere economie", zegt hij.

Ian Shepherdson, oprichter van Pantheon Macroeconomics

Shepherdson denkt net als Lachman dat een tussentijdse renteverlaging onwaarschijnlijk is, omdat het een averechts effect zou kunnen hebben op de boodschap die de centrale bank wil afgeven.

"Zelfs als ze weten dat ze gaan versoepelen, wacht de centrale bank liever even. Drie op de vier renteverlagingen in de afgelopen 30 jaar vond plaats tijdens geplande vergaderingen", zegt hij.

"Powell zou ook een aanfluiting maken van zijn uitspraak in de persconferentie van vorige week dat de Fed 'beslissingen neemt op basis van data en niet op grond van één goed of slecht datapunt', als hij nu in actie zou komen door één matig werkgelegenheidscijfer."

De economie of de aandelenmarkt zouden aanzienlijker moeten verslechteren om de Fed versneld de rente te laten verlagen, aldus Shepherdson. "Er zijn meer zwakke economische cijfers nodig, of een toename van de stress op de financiële markten, om de Fed ertoe te bewegen al deze maand te versoepelen. Als de centrale bank ervoor kiest om vroeg te handelen, denk ik dat beleidsmakers zullen kiezen voor een verlaging van 0,5 procentpunt."

Lukasz Tomicki, oprichter van LRT Capital

Tomicki vertelt Business Insider dat hij gelooft dat de recessieangst eigenlijk niet de belangrijkste drijfveer is achter de volatiliteit op de aandelenmarkt. Daarom hoeft de Fed niet te reageren.

"Ik denk dat de huidige sell-off zijn oorsprong heeft in het afwikkelen van de carry trade rond de Japanse yen en dat dit de beslissing van de Fed niet zou moeten beïnvloeden", zegt Tomicki.

"In 1998 verlaagde de Fed de rente met een noodmaatregel als reactie op de Aziatische financiële crisis, ook al waren de binnenlandse omstandigheden in de VS goed. Daarna volgden een waanzinnige twee jaar, in 1998-1999, met het knappen van de internetzeepbel als sluitstuk. Het is belangrijk dat de Fed de fouten uit het verleden niet herhaalt."

John Sheehan, vicevoorzitter van Osterweis Strategic Income Fund

Sheehan zegt dat de recente banencijfers niet slecht genoeg zijn om een renteverlaging te rechtvaardigen en dat beleggers de huidige data in de juiste context moeten plaatsen.

"De Fed voert alleen bij vrij extreme gebeurtenissen een noodverlaging door", zegt Sheehan. "Het is belangrijk om de dingen in perspectief te plaatsen: de S&P 500-index is nog steeds 9 procent gestegen sinds de start van dit jaar. En ja, er is een teleurstellend werkgelegenheidscijfer, maar de werkloosheid is nog steeds 4,3 procent. Dat zijn allemaal geen extreme cijfers."

Volgens Sheehan kan de centrale bank dus prima tot de rentevergadering van september wachten met een renteverlaging.

LEES OOK: Deze 2 recessie-indicatoren geven aan dat de Amerikaanse economie in een dip zit - wat betekent dat voor de beurs?